Glassoorten

Dubbel glas en enkel glas zijn bij de meeste mensen wel bekend. Maar er zijn nog veel meer verschillende soorten. Op deze pagina helpen lichten wij een aantal van deze soorten toe. Ben je op zoek naar isolatieglas? Wil je juist gelaagd glas toepassen in bedrijfspand? Voor alle verschillende glassoorten kun je bij ons terecht. Meer weten over de mogelijkheden en de kosten? Vul dan geheel vrijblijvend het contactformulier in.

bal-glas

Voordelen van Glaszetter.net

Door bij al uw glasvragen aan te kloppen bij Glaszetter.net, geniet je direct van vele voordelen. Je kan hierbij denken aan:

24-uurs-glasservice

Binnen 30 minuten bij jou op locatie

Afhandeling met verzekering

15 jaar garantie

Snel en vakkundig

Heeft u een glaszetter nodig die snel ter plaatse is of juist een glaszetter die uw woning van isolatieglas voorziet? We staan voor u klaar.

Glassoorten voor ramen of deuren?

Het meest gebruikte glas in ramen en deuren is tegenwoordig dubbel glas of isolatieglas. Beide soorten hebben een verhoogde isolerende waarde door de spouw die tussen de twee glasplaten zit. In de winter blijft daardoor de warmte beter binnen, waardoor de verwarmings- en energiekosten dalen.
Veiligheidsglas is een ander glastype dat ook gebruikt wordt voor ramen en deuren. Door de extra stevigheid van het glas, wordt dit vaak toegepast op plaatsen waar de kans op de schade groter is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gymzalen of andere sportruimtes.

Andere toepassingen voor glas

Glas wordt het meest toegepast in kozijnen, ramen en deuren, maar wordt ook gebruikt voor andere toepassingen. In meubels, balustrates, op balkons en andere plaatsen waar bescherming nodig is wordt vaak gebruik gemaakt van glas. Hieronder nog een aantal voorbeelden:

  • Autoruiten en bushokjes
  • Salontafels, dressoirs, kasten en douchecabines
  • Glazen bouwstenen (glasblokken)
  • Kunstwerken (glas-in-lood, mozaïk)

Enkel glas

Enkel glas is de meest eenvoudige glassoort en vind je tegenwoorden vrijwel alleen nog maar in oudere huizen. Door de minimale isolerende waarde kiezen veel mensen ervoor om het enkele glas te vervangen door dubbelglas of isolatieglas of te kiezen voor voorzetramen.
Het enkel glas wordt ook wel floatglas genoemd. In het productieproces komt de glasplaat namelijk bovendrijven (floaten). Door dat proces ontstaat er een sterken en transparante glasplaat die, zoals eerder gezegd, een minimaal isolerend effect heeft.

Dubbel glas

Het dubbel glas is de natuurlijke opvolger van het enkel glas, ook wel bekend als thermopane. Het dubbel glas bestaat uit twee glasplaten, met daar tussen een ruimte met droge lucht. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw bestaat het dubbel glas al, alleen werd dit pas veel later grootschalig toegepast in nieuwbouwprojecten. Het voordeel van het dubbel glas ten opzicht van het enkel glas, is dat de isolerende veel hoger is. De warmte blijft dus beter in huis, waardoor er minder gestook hoeft te worden. Naast de isolerende waarde is het dubbel glas ook beter bestand tegen inbraken en heeft het een geluidswerend effect. Door de dubbele laag zal niet alleen de warmte beter binnen het huis blijven, maar zal ik de warmte beter buiten gehouden kunnen worden tijdens een warme zomerdag.

Isolatieglas

Isolatieglas is een brede benamen voor het dubbele glas. Tegenwoordig wordt onder isolatieglas voornamelijk het glas bedoelt waarbij de spouw tussen de glasplaten is opgevuld met argongas. Dit gas heeft een hogere isolerende waarde dan de droge lucht uit dubbel glas en wordt dan ook wel hoogrendementsglas (HR-glas) genoemd. Naast het argongas wordt vaak op één van de glasplaten ook nog een warmtereflecterende coating aangebracht, wat ook weer voor een extra isolerende werking zorgt. Glas met argongas en de coating wordt ook wel HR+-glas genoemd. HR+-glas is oo verkrijgbaar als HR++ of als HR+++. Hoe meer plusjes het glas heeft, des te hoger de isolatiewaarde is. HR+++-glas is zelfs driedubbelglas waarbij beide ruimte opgevuld zijn met gas en voorzien van de warmtereflecterende coating.

Voorzetramen

Voorzetramen worden veelal toegepast bij historische panden en gebouwen. Er is vastgelegd dat er bouwtechnisch niets mag veranderen aan het pand, waar ook de kozijnen bijvoorbeeld onder vallen. Voorzetramen zijn een goed alternatief om toch hetzelfde effect van dubbele beglazing te behalen. De aanschaf is relatief goedkoop en de huidige beglazing blijft gewoon bestaan. Ideaal dus ook als je bijvoorbeeld glas-in-lood hebt. Het voorzetraam wordt een klein stukje voor het bestaande raam geplaatst, waardoor er een tussenruimte ontstaat die zorgt voor een betere warmte- en geluidsisolatie.